dec 03 2016

Nieuwsblad

Enige vrouwelijke sterrenchef geeft Michelinster terug: “Ze doet me niets meer”Karen Keygnaert opent in mei Cantine Copine, waar dezelfde keuken geserveerd wordt, maar op een meer laagdrempelige manier.

Brugge verliest nog maar eens een sterrenzaak. Karen Keygnaert, de enige vrouwelijke chef met een Michelinster in Vlaanderen, ruilt A’Qi in voor een nieuw, toegankelijker concept. “Die Michelinster doet me niets meer, ik ben ze ontgroeid.”

De drempel van een sterrenrestaurant is voor veel mensen te hoog

Amper een paar maanden nadat Geert Van Hecke zijn driesterrenrestaurant De Karmeliet heeft gesloten om met een kleinschaliger, laagdrempeliger concept van start te gaan, slaat Karen Keygnaert van A’Qi dezelfde weg in. Eind maart volgend jaar sluit ze de deuren van het restaurant. Daar stond ze sinds 2009 achter het fornuis, eerst samen met medeoprichter Arnold Hanbuckers en sinds 2013 als enige chef. Vorige maand nog werd haar zaak voor het vijfde jaar op rij beloond met een Michelinster.

Maar in mei verhuist de keuken naar een nieuw gebouw, en de Michelinster gaat niet mee. “Een doelbewuste keuze”, zegt Keygnaert. “Want net omdat we die Michelinster niet meer willen, beginnen we met een nieuw concept, onder een nieuwe naam. We willen een restaurant waar gezelligheid en ongedwongenheid vooropstaat.”
Veranderde tijdgeest

Dat ze datgene laat vallen waarvoor zoveel chefs zich dagelijks in het zweet werken, is volgens Keygnaert niet eens zo’n onlogische keuze. “Als ik op restaurant ga, dan ga ik in de eerste plaats voor de gezelligheid. En ja, natuurlijk ook omdat ik dan eens niet zelf moet koken. Daar ben ik niet alleen in, de tijdgeest is veranderd. Mensen gaan vaker op restaurant, en het moet ook sneller gaan. De drempel van een sterrenrestaurant is voor veel mensen te hoog. Dat, in combinatie met de hogere kosten, maakt het ook financieel niet erg interessant”, zegt Keygnaert, die ook met haar nieuwe zaak geen ster meer wil.
Enige vrouwelijke sterrenchef

Zo verliest Brugge, en bij uitbreiding Vlaanderen, zijn enige vrouwelijke sterrenchef. “Het was leuk om erbij te horen, maar eerlijk gezegd: die Michelinster doet me niets meer, ik ben ze ontgroeid. Let wel, ik heb de waardering die het met zich meebrengt altijd geapprecieerd. Maar dat hoofdstuk is nu afgesloten.”
In mei opent Keygnaert Cantine Copine, in de oude borstelfabriek aan de Steenkaai. Ze neemt behalve de keukenapparaten ook het personeel mee. “De naam moest gezelligheid uitstralen en verwijst tegelijk naar de equipe, die volledig uit vrouwen bestaat. We zullen dezelfde keuken serveren, maar dan op een meer laagdrempelige manier.”

Andere sterrenzaak sluit
Daarmee verliest Vlaanderen een tweede Michelinsterren. Komende week sluit Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem immers de deuren. Thomas Locus wil terug naar de basis en opent in januari op dezelfde locatie Brasserie Julie, waar eerlijke gerechten aan democratische prijzen op tafel komen.

Share Post