feb 28 2017

HLN

NIEUW CULINAIR EVENEMENT ‘VOORSMAAK’ IN DE MAGDALENAKERK
Wie niet kan wachten tot Kookeet in oktober, krijgt er een alternatief bij in Brugge. Het culinair weekend Voorsmaak is een nieuwkomer op de kalender. Twaalf Brugse chefs koken op 8 en 9 april in de Magdalenakerk gerechtjes als holy crab, engelenhaar of katholieke kazen. “De locatie is uniek”, zegt chef Jürgen Aerts van Kok au Vin.
Brugge krijgt er dus (nog) een culinair evenement bij op de kalender. Voorsmaak lijkt qua idee een beetje op Kookeet: twaalf chefs serveren één gerechtje, gebaseerd op de locatie. Dat is de Magdalenakerk in hartje Brugge, naast het Astridpark.
De organisatoren zijn de broers Pieter en Wannes Loosveldt en Laurens Fiaert. Ze werkten in het verleden samen in het URB EGG-café, het tijdelijke café aan de pakhuizen en de Gentpoort. Dit jaar kiezen ze voor een culinair evenement. “Natuurlijk heb je Kookeet in het najaar, maar we hadden het idee dat er ook in het voorjaar nog ruimte was om iets op poten te zetten rond lekker eten. De Belg is nu eenmaal een Bourgondiër en culinaire weekends zijn trendy”, zegt Pieter Loosveldt.
Sint-Jakobsvruchten
Er is gekozen voor het weekend van 8 en 9 april. Twaalf chefs serveren dan een gerechtje, op basis van ‘het katholieke geloof’. “Ik serveer holy crab”, zegt Kristof Deprez van De Mangerie. “Het is een verwijzing naar de schelpen die je her en der in Brugge op de straten ziet als knipoog naar de weg naar bedevaartsoord Compostela. Het gerechtje bestaat uit Sint-Jakobsvruchten met krab.” Chef Jürgen Aerts van Kok au Vin in de Ezelstraat kiest voor een lekkere hostie: de ‘virgin crunchy hos T’. “Het wordt een krokante hostie met een maagdelijk witte vulling. Ik was meteen gewonnen voor dit nieuwe evenement, omdat het origineel is en we onze creativiteit de vrije loop kunnen laten. De locatie biedt heel wat perspectieven voor Brugge in de toekomst.”
Subsidie
Ook onder meer Karen Keygnaert, die jarenlang in de potten van sterrenkeuken A’Qi roerde, restaurant Guillaume en De Republiek zetten mee hun schouders onder Voorsmaak. “We hebben de chefs zelf gekozen”, zegt Pieter Loosveldt. “We willen van Voorsmaak een jaarlijks weekend maken, maar dan telkens op een andere unieke locatie in Brugge.” De dienst Lokale Economie van de stad Brugge verleent een subsidie voor deze nieuwkomer. “Ik denk dat er zeker nog ruimte was voor een extra culinaire publiekstrekker”, zegt schepen Hilde Decleer (CD&V). “Deze organisatoren hebben in het verleden bewezen dat ze goede ideeën hebben. De locatie toont meteen aan dat er op termijn mogelijkheden zijn met leegstaande kerken.”
Meer info vind je binnenkort op de Facebookpagina van Voorsmaak.

Share Post